vineri, 4 februarie 2011

Nebuna de la bucatarie era Sfanta Isidora

Ca exemplu, mă voi referi la sfânta Isidora. Ce femeie iluminată a fost sfânta Isidora! Era considerată de cei din jur o făptură care poate fi exploatată după bunul plac. Ca și cum n-ar fi fost în toate mințile, ca și când ar fi fost un animal domestic.
Sfânta Isidora se afla la o mănăstire cu multe monahii, cam patru sute, și ajută la bucătărie. În bucătărie se purtau urât cu ea deoarece se prefăcea a fi nebună și toți o considerau ieșită din minți. Și ce pățea, sărmana! Cât era de batjocorită! O exploatau toate. Nici câinele pe care-l aveau la mănăstire nu era atât de chinuit.
Sfântului Pitirun, care trăia în pustie, i-a apărut un înger care l-a înștiințat că există o femeie care l-a întrecut în virtute. ,,Du-te, i-a spus îngerul, la mănăstirea de femei din Tavenisiot. Acolo vei găsi o monahie care are aură deasupra capului”.
Sfântul s-a ridicat numaidecât și a pornit spre mănăstire. Era cunoscut sfântul, căci era vestit pentru virtutea lui. I-a cerut stareței să vadă toate monahiile. Au venit toate, dar nu a văzut-o pe cea arătată de înger. A spus Avva: ,,Nu cumva ma este vreuna? ” ,,Ei, Avva, mai este una nebună, care stă la bucătărie!” ,,Chemați-o și pe aceea, a spus sfântul”.
Când au adus-o, Avva Pitirun a privit-o cu atenție, a văzut aura pe care o avea în jurul capului și a căzut la picioarele ei punând metanie.
Stareța și celelalte monahii au alergat să-l ridice. ,,Ce faci, Avva? Aceasta este o nebună!” ,,Nu este nebună, a răspuns, nebune sunteți voi!”
Nu puteau nega cuvintele lui, nu se puteau împotrivi și au acceptat cele spuse de el.
Au început toate să plângă, mai ales cele care erau la bucătărie, să se vaite și să mărturisească ce i-au făcut atâția ani, cum o batjocoreau, cum o băteau și nu le păsa de ea.
Sfânta Isidora nu era atinsă de toate acestea și nici nu avea sentimente de inferioritate. Dimpotrivă, cu cât mai mult rău i-ar fi făcut, cu atât mai bine ar fi fost pentru ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu